Razumevanje zgodovine z uporabo umetne inteligence


Ula Rome

Uvod:

Umetna inteligenca (UI) je postala nepogrešljiv dejavnik v različnih področjih človeške dejavnosti, vključno z zgodovinskim raziskovanjem. Z razvojem naprednih tehnologij se odpirajo nove možnosti za analizo, interpretacijo in razumevanje zgodovinskih dogodkov. Umetna inteligenca lahko pomaga raziskovalcem pri obdelavi obsežnih podatkov, prepoznavanju vzorcev ter povečanju natančnosti in učinkovitosti raziskav.

Jedro:

Ena od ključnih prednosti uporabe umetne inteligence v zgodovinskih študijah je hitrost obdelave podatkov. S pomočjo naprednih algoritmov in strojnega učenja lahko računalniki analizirajo ogromne količine informacij v krajšem času, kar omogoča raziskovalcem, da hitreje identificirajo ključne trende in dogodke v zgodovini. To lahko privede do boljšega razumevanja vzrokov in posledic preteklih dogodkov.

Poleg tega lahko umetna inteligenca pomaga pri prevajanju in razumevanju zgodovinskih virov v različnih jezikih. S pomočjo jezikovnih modelov, kot je prevajalski model, lahko raziskovalci lažje dostopajo do tujih virov in pridobivajo vpogled v globalne vidike zgodovinskih dogodkov.

Prelomna sodba vrhovnega sodišča Združenega kraljestva o umetni inteligenci in patentnem pravu

Umetna inteligenca tudi olajšuje avtomatizacijo analize arhivskih dokumentov. S pomočjo optičnega prepoznavanja znakov (OCR) in naprednih algoritmov za razumevanje besedila lahko računalniki samodejno razpoznajo in kategorizirajo informacije iz starejših rokopisov in dokumentov, kar poenostavi raziskovanje in omogoča odkrivanje skritih povezav med različnimi dogodki.
Kot primer tega sem si izbrala opisati kako je umetna inteligenca pomagala razvozlati večino starodavnih besedil. Youssef Nader, Luke Farritor in Julian Schilliger so v sklopu projekta Vezuvski izziv prejeli nagrado v višini 700 tisoč dolarjev. Uporabili so umetno inteligenco, ki je razločila črnilo od papirusa in s prepoznavanjem vzorcev razbrala šibke, skoraj nečitljive grške črke. Za nagrade, s katerimi so želeli spodbuditi raziskave zvitkov, so sicer skupno namenili milijon ameriških dolarjev. Raziskovalci so morali v sklopu projekta razvozlati štiri odlomke z najmanj 140 znaki. Lani je Farritor dešifriral prvo besedo iz enega od zvitkov, za katero se je izkazalo, da je grška beseda za vijolično. Po navedbah organizatorjev je trojici zdaj uspelo razvozlati približno pet odstotkov zvitka.
Dešifriranje starodavnih besedil bi po pisanju AFP pomenilo velik preboj. Po podatkih kalifornijske univerze v Irvinu se je ohranilo le približno tri do pet odstotkov starogrških besedil.

Umetna inteligenca prebrala antični zvitek, ki ga je pokopal izbruh Vezuva

Najbolj podrobno pa bom opisala kako bi lahka umetna inteligenca pripomogla pri pouku zgodovine saj po mojem mnenju razumevanje zgodovine z uporabo umetne inteligence v šolah predstavlja inovativen pristop, ki lahko obogati učno izkušnjo dijakov in študentov. Umetna inteligenca lahko služi kot pomočnik pri poučevanju zgodovine na več načinov:

Interaktivne učne izkušnje: Umetna inteligenca omogoča ustvarjanje interaktivnih učnih orodij, ki dijakom omogočajo poglobljeno raziskovanje zgodovinskih dogodkov. Virtualne simulacije, interaktivni zemljevidi, in 3D rekonstrukcije lahko pomagajo pri vizualizaciji in boljšem razumevanju preteklosti.

Personalizirano učenje: S pomočjo umetne inteligence se lahko ustvari personaliziran pristop k učenju zgodovine. Sistem lahko analizira sposobnosti in interese posameznega učenca ter prilagodi učno gradivo in naloge, da bolje zadovolji potrebe posameznega dijaka ali študenta.

Avtomatsko ocenjevanje in povratne informacije: Umetna inteligenca lahko olajša proces ocenjevanja. Avtomatizirano ocenjevanje lahko zagotovi hitrejše in doslednejše povratne informacije o nalogah, kar omogoča učiteljem več časa za individualno pomoč učencem.

Analiza podatkov in vzorcev v zgodovinskih virih: Z uporabo naprednih analitičnih orodij lahko umetna inteligenca pomaga pri prepoznavanju vzorcev in povezav med zgodovinskimi dogodki. To lahko prispeva k globljemu razumevanju vzrokov in posledic ter spodbuja kritično razmišljanje.

Zaključek:

Podpora pri raziskovalnih projektih: Umetna inteligenca lahko pomaga študentom pri izvajanju raziskovalnih projektov z obdelavo velikih količin zgodovinskih podatkov. To omogoča boljše razumevanje kompleksnosti zgodovinskih dogodkov in spodbuja razvoj raziskovalnih veščin.

Pri implementaciji umetne inteligence v učne programe je pomembno zagotoviti, da so etični in spoštujejo zasebnost učencev. Prav tako je ključno usposabljanje učiteljev za učinkovito uporabo tehnologije v izobraževanju.

8 Ideas for Fun History Class Activities with BenQ Boards

Orodja umetne inteligence sem uporabljala pri iskanju virov.

Besedilni viri:
http://zgodovina.si/pogovor-o-zgodovini-z-umetno-inteligenco
www.ludliteratura.si/intervju/raziskovanje-umetne-inteligence-je-bilo-vedno-zelo-interdisciplinarno/

https://n1info.si/poglobljeno/umetna-inteligenca-pocne-stvari-na-katere-svet-ni-pripravljen/
https://kvarkadabra.net/2023/09/umetna-inteligenca-v-soli/
https://siol.net/novice/svet/umetna-inteligenca-prebrala-anticni-zvitek-ki-ga-je-pokopal-izbruh-vezuva-626554

Slikovni viri:
https://www.unite.ai/wp-content/uploads/2023/12/ce36ccf2-6929-4917-a42f-c505e9df03c4-400×240.jpg
https://siol.net/media/img/2c/30/0aba0f926adadec837be-pompeji-bog-apolon.jpeg

https://image.benq.com/is/image/benqco/history-class?$ResponsivePreset$

https://siol.net/media/img/2b/08/a0122263f6d9898a29cf-pompeji-bog-apolon.jpeg

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja